Dietoterapia

desc

Wiele współczesnych chorób ma swoją przyczynę w żywieniu. Zatem tylko zmianą sposobu żywienia  można sobie pomóc.  Leki w takim przypadku działają tylko  na objawy. Jedynie zmianą diety i stylu życia możemy wpływać na przyczynę.

Dietoterapia to odpowiednio dobrana dieta w wybranych jednostkach chorobowych. Warto jednak zaznaczyć, że nie istnieje jedna uniwersalna dieta. Dlatego zalecenia dietetyczne są indywidualne i powinny ewoluować w zależności od etapu choroby, wyników badań i  zaangażowania pacjenta. Jest to proces wieloetapowy.

Choroby, których leczenie wspomagam dietoterapią:

  • otyłość
  • cukrzyca II
  • insulinooporność
  • dna moczanowa
  • nadciśnienie tętnicze
  • hipercholesterolemia
  • niedoczynność tarczycy
  • choroby autoimmunologiczne:
    • choroba Hashimoto
    • RZS reumatoidalne zapalenie stawów
    • ZZSK zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
    • łuszczyca
  • alergie
  • choroby wątroby
  • refluks żołądkowo – przełykowy
  • IBS zespół jelita wrażliwego

Klienci w ramach konsultacji otrzymują zalecenia żywieniowe i suplementacyjne oraz przykładowy jadłospis. Można zamówić indywidualne plany żywieniowe na 7, 14 i 28 dni z uwzględnieniem wybranych nietolerancji pokarmowych i harmonogramu wynikającego z rozkładu zajęć w ciągu dnia.

desc

Z roku na rok narasta częstość występowania chorób z zakresu nadwrażliwości pokarmowej. Dotyczy dzieci jak i osób dorosłych, które dotychczas nie zgłaszały dolegliwości. Symptomy można podzieli na kilka grup i niekoniecznie dotyczą tylko układu pokarmowego:

  • układ pokarmowy (wymioty, wzdęcia, zatrzymywanie wody w organizmie, zaparcia, biegunki, uczucie pełności, nadwaga lub niedowaga, niepowodzenia w odchudzaniu), 
  • układ oddechowy (astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok) 
  • skóra (trądzik, świąd, suchość skóry, pokrzywka, atopowa zapalenie skóry), 
  • centralny układ nerwowy (migrena, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresje, lęk, zmęczenie, nadmierne pobudzenie, bezsenność)  
  • układ mięśniowo-kostny (bóle i zapalenie stawów, osłabienie i bóle mięśni).

Często lekarze nie znajdują przyczyn złego samopoczucia i powoli akceptujemy diagnozę, że ,,taka nasza uroda”. Nie jest łatwo powiązać kolejne  opuchnięcie dłoni czy nadgarstków z naszym pożywieniem, szczególnie gdy reakcja może nastąpić od kilku godzin do 3-4 dni od spożycia danego produktu. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast.

Dlatego, jeśli Państwo należą do osób, które obserwują u siebie wyżej wymienione symptomy lub chorujecie na chorobę autoimmunologiczne, zachęcam do wykonania medycznego testu w kierunku nietolerancji pokarmowej. Jest to badanie z krwi, w którym oznacza się poziomu przeciwciał w klasie IgG1-4 (immunoglobulina G). Ponieważ w ofercie znajdują się różne rodzaje testów, w trakcie konsultacji otrzymanie Państwo rekomendacje, który test będzie dla Państwa optymalny zarówno pod względem ceny jak i oczekiwanego wyniku.

Przed konsultacjami proszę się zapoznać i wypełnić poniższy Formularz Jednostek Chorobowych

W oparciu o wyniki badań przedstawię Państwu zalecenia dotyczące diety eliminacyjnej w zakresie produktów, czasu eliminacji, zastosowania zamienników produktowych oraz propozycje nowych przepisów i źródeł szukania inspiracji dla nowych potraw.

Przykładowa lista produktów dla badania Food Detective:

  • zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies,
  • orzechy: migdały, orzech brazylijski, orzech nerkowiec, ziarno kakaowca, orzech włoski, orzech ziemny,
  • mieszanina roślin strączkowych: groch, soczewica, fasola, soja,
  • mięsa: wołowina, kurczak, baranina (jagnięcina) , wieprzowina,
  • ryby: mięso ryb słodkowodnych (łosoś i pstrąg), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
  • mieszanina skorupiaków: krewetka, krab, homar, małż jadalny,
  • warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, pomidor, ziemniak, por, papryka,
  • owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (oraz arbuz), oliwki, pomarańcze i cytrusy, truskawki,
  • jajko (całe),
  • mleko krowie (białko, nie cukier)
  • herbata,
  • imbir,
  • czosnek,
  • grzyby,
  • drożdże

Konsultacje

Pierwsza konsultacja. Czas trwania 60-90 minut.

130 zł

Kolejne konsultacje. Czas trwania 40 minut.

100 zł

Konsultacje dla pary

150 zł

Pakiet 5 konsultacji  

470 zł

Jadłospis indywidualny 7 dni

170 zł

Jadłospis indywidualny 14 dni

250 zł

Jadłospis indywidualny 28 dni

320 zł

 

Konsultacja dotyczące nietolerancji: omówienie zagadnienia odpowiedzi immunologicznej, wybór optymalnego testu, pobranie materiału do badania. Czas trwania 40 minut.

70 zł

Omówienie wyników testów wraz z pisemną interpretacją w formie zaleceń. Czas trwania 40 minut + dokument.

150 zł

Przygotowanie indywidualnej diety eliminacyjne na 7 dni.

200 zł

 

TESTY

Ilość badanych produktów

Nazwa testu

Cena testu medycznego

59 produktów zebranych w 46 grup

Food Detective (test jakościowy)

430 zł

40 produktów

Elisa Food Test 40 (test laboratoryjny)

450 zł

110 produktów

Elisa Food Test 110 (test laboratoryjny)

999 zł

160 produktów wegetariańskich

Elisa Food Print 160 (test laboratoryjny)

1430 zł

220 produktów

Elisa Food Print 220 (test laboratoryjny)

1597 zł

Coaching dietetyczny

desc

Coaching dietetyczny to pomoc w przeprowadzeniu metamorfozy na talerzu oraz w stylu życia.

Jest to oferta dla osób, które pragną dokonać świadomych zmian i których celem jest lepsze zdrowie, satysfakcjonujący wygląd, lepsze samopoczucie oraz poprawa sprawności fizycznej.

Zdrowie nasze i naszych najbliższych jest najważniejsze. Wiemy, że w dużej mierze od nas zależy co będzie się działo w naszym organizmie.

Nawyki żywieniowe, metody przygotowania posiłków oraz dobór produktów mogą być naszym sprzymierzeńcem albo działać na naszą niekorzyść. Aby odejść od nawyków niewłaściwych należy nauczyć się nowych.

Przekazanie właściwych nawyków żywieniowych oraz zamiłowania do aktywności fizycznej to olbrzymi dar jaki możemy podarować swoim dzieciom.

W trakcie coachingu dietetycznego razem szukamy odpowiedzi: jakie pożywienie służy mi i mojej Rodzinie, a z czego należy całkowicie zrezygnować. W tym zakresie pomocne są testy na nietolerancję pokarmową oraz badania genetyczne GENODIET.

Kolejnym etapu coachingu jest ustalenie planu żywienia oraz zdobycie praktycznych umiejętności z zakresu doboru produktów, przygotowania posiłków. Na każdym z tych etapów wspomagam i  swoich Klientów. To w ramach naszej współpracy,  w oparciu o zdobytą wiedzę, wskazane źródła, Państwo układacie swój jadłospis, planujecie zakupy i obserwujecie korzyści płynące ze świadomego odżywiania.

Coaching dietetyczny jest procesem, który jak pokazuje doświadczenie, działa zdecydowanie skuteczniej niż ustalony przeze mnie jadłospis, gdyż nie kładzie nacisku na dietę, ale na świadomy styl życia.

Dieta środziemnomorska

Sekrety diety śródziemnomorskiej

desc

Ostatnie badania potwierdziły, że ludzie, którzy ściśle przestrzegają zaleceń diety śródziemnomorskiej żyją dłużej niż inni Europejczycy. Czym właściwie jest dieta śródziemnomorska i w jaki sposób pozwala ona na uzyskanie tak znakomitego efektu?

Dieta śródziemnomorska nie jest jakimś specyficznym planem czy programem dietetycznym, ale zbiorem pewnych nawyków żywieniowych, które są tradycyjnie stosowane przez ludzi z regionu śródziemnomorskiego. W co najmniej 16 krajach sąsiadujących z Morzem Śródziemnym zwyczaje żywieniowe zmieniają się nieco w zależności od kultury, tła etnicznego i religii. Ale jest również pewna liczba cech wspólnych dla nich wszystkich, a mianowicie:

  • wysokie spożycie owoców, warzyw, ziemniaków, fasoli, orzechów, nasion, chleba i innych produktów zbożowych
  • stosowanie oliwy z oliwek do gotowania i przyrządzania potraw
  • umiarkowane spożycie ryb i niskie spożycie mięsa czerwonego
  • niskie do umiarkowanego spożycie serów pełnotłustych i jogurtów
  • umiarkowane spożycie wina, zwykle w czasie posiłków
  • bazowanie na lokalnych, sezonowych, świeżych produktach
  • aktywny styl życia

Ochrona przed chorobami przewlekłymi

desc

W ostatnich badaniach przeprowadzono klasyfikację sposobu żywienia się ponad 22 000 osób żyjących w Grecji, której dokonano według tego, w jakim stopniu zwyczaje żywieniowe pasują do tradycyjnego greckiego stylu diety śródziemnomorskiej. W ciągu 4 lat badań wykazano, że wśród osób ściśle przestrzegających zaleceń diety tradycyjnej występuje mniejsze wskaźniki śmiertelności w wyniku chorób serca i nowotworów. Ponadto zaobserwowano, że stosowanie takiej diety w nieco większym stopniu chroni przed chorobami serca niż zachorowalnością na raka. Obejmując całość zagadnień, wśród osób ściślej przestrzegających zaleceń diety śródziemnomorskiej umieralność była o 25% mniejsza w czasie przeprowadzanych badań niż wśród osób nie stosujących się do zaleceń tej diety, co sugeruje, że dokładne przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wydłuża długość życia.

Tajemnicze składniki

Od momentu gdy statystyki umieralności po raz pierwszy odnotowały, że populacja śródziemnomorska żyje dłużej niż ludność w innych regionach Europy, naukowcy podjęli próby ustalenia, które składniki diety śródziemnomorskiej są odpowiedzialne za tak znaczące korzyści wynikające ze stosowania tej diety. Poniżej podamy niektóre z nich, które do tej pory udało się zbadać.

Oliwa z oliwek

desc

W poszukiwaniach cennych składników omawianej diety jako pierwsza została wybrana oliwa z oliwek, ponieważ jest ona niemal wyłącznym tłuszczem w kuchni śródziemnomorskiej, stosowanym zamiast masła, margaryny i innych tłuszczów. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które chronią organizm przed chorobami serca, prawdopodobnie dzięki temu, iż wypierają one z diety tłuszcze nasycone. Oliwa z oliwek jest również źródłem antyoksydantów, takich jak np. witamina E. Warto zapamiętać, że oliwa z oliwek jest stosowana do przyrządzania dań warzywnych, sosów pomidorowych, sałatek i do smażenia ryb.

Owoce i warzywa

Wykazano, że wysokie spożycie świeżych owoców i warzyw chroni organizm zarówno przed chorobami serca jak i nowotworami, prawdopodobnie dzięki występującym w nich antyoksydantom. Pomidory zostały poddane szczególnemu badaniu, ponieważ w żywieniu śródziemnomorskim uchodzą one za warzywa zawierające stosunkowo dużą ilość tych substancji. I rzeczywiście, pomidory są głównym źródłem przeciwutleniaczy. W celu zwiększenia przyswajalności likopenu, jednego z głównych przeciwutleniaczy obecnych w pomidorach, zalecane jest stosowanie procesów związanych z ogrzewaniem, np. gotowanie stosowane w czasie przygotowywania sosu pomidorowego.

Tłuste ryby

desc

Zasugerowano również, że ryby a w szczególności ryby tłuste, takie jak sardynki, posiadają korzystne właściwości zdrowotne. Tłuste ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególnie korzystny dla funkcjonowania serca okazuje się długołańcuchowy kompleks pochodnych tych kwasów, który dzięki właściwościom przeciwzapalnym i rozszerzającym naczynia krwionośne zapewnia prawidłowy przepływ krwi.

Wino z umiarem

desc

Populacja krajów śródziemnomorskich pija wino w umiarkowanych ilościach, które zwykle podawane jest jako dodatek do głównych dań. Dla mężczyzn umiarkowaną ilością są dwie lampki (lub szklaneczki) a dla kobiet jedna lampka dziennie. Wino, a zwłaszcza wino czerwone, zawiera szeroką gamę komponentów roślinnych, określanych jako fitoskładniki, o właściwościach prozdrowotnych. Są wśród nich polifenole, będące silnymi antyoksydantami, które chronią "zły" cholesterol LDL przed utlenianiem oraz przed innymi patologicznymi następstwami procesu oksydacji. Z kolei inne fitoskładniki odgrywają rolę w hamowaniu agregacji płytek krwi, rozszerzaniu naczyń krwionośnych, itp.

Połączony efekt

W greckich badaniach wykazano, że pojedyncze składniki lub grupy produktów spożywczych wchodzące w skład diety śródziemnomorskiej nie stanowiły żadnej istotnej ochrony przed działaniem czynników destrukcyjnych. W praktyce jest bardzo prawdopodobne, że dopiero połączenie wszystkich różnych składników omawianej diety sprawia, że jej stosowanie jest korzystne i wskazane dla zdrowia. Nie tylko te ale również inne czynniki, takie jak np. bardziej zrelaksowane podejście do jedzenia, przebywanie na słońcu i zwiększona aktywność fizyczna przyczyniają się do poprawy ogólnego zdrowego stylu życia w tym regionie.

Czasy się zmieniają

Ale czasy się zmieniają i obecnie coraz mniej ludzi prowadzi taki styl życia, który pozwalałby na przestrzeganie tradycyjnej diety. Profesor Lluis Serra, przewodniczący fundacji propagującej dietę śródziemnomorską wierzy, że jest to zarówno zagrożenie jak i okazja. Twierdzi on, że "zmiany socjologiczne zmierzają do tego, że ludzie coraz mniej czasu spędzają w kuchni na przyrządzaniu posiłków, ale jednocześnie stwarza to wspaniałe możliwości dla sieci cateringowych i restauracji, szczególnie dzięki temu, że ludzie z regionu śródziemnomorskiego wiedzą, że ich tradycyjna dieta jest bardzo zdrowa".

Piśmiennictwo:

  1. Trichopoulou A, Costacou T, Bamia C, Trichopoulos D. (2003) Adherence to a Mediterranean diet and survival in a Greek population. New England Journal of Medicine 348:2599-2608
  2. Willett WC, Sacks F, Trichopoulou A, Drescher G, Ferro-Luzzi A, Helsing E, Trichopoulos D. (1995) Mediterranean diet pyramid: a cultural model for healthy eating. Am J Clin Nutr. 1995 Jun;61(6 Suppl):1402S-1406S. Review.
  3. WHO/FAO (2003) Diet nutrition and the prevention of chronic diseases. Geneva, Switzerland. Available at www.who.int
  4. Hu FB, Willett WC. (2002) Optimal diets for prevention of coronary heart disease. JAMA. 2002 Nov 27;288(20):2569-78. Review.

www.dietamediterrranea.com

Źródło: strona internetowa Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie

GENODIETA - w poszukiwaniu wiedzy

Na podstawie Genodiet − badań genetycznych, specjaliści mogą opracować szczegółowy pakiet ważnych dla pacjenta informacji. Stworzyć indywidualny program żywienia, pomocny w dążeniu do osiągnięcia i utrzymania optymalnej masy ciała. Przyczynić się do zmiany stylu życia, któremu aż w 50 % należy przypisać udział w utrzymywaniu dobrego stanu zdrowia.

desc

Niezdrowy styl życia, niewłaściwy sposób odżywiania ponoszą odpowiedzialność za zwiększone ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych (dietozależnych) m.in.: cukrzycy typu II, miażdżycy, nadwagi, otyłości, problemów układu krążenia itp. Dlatego poszukiwanie wiedzy, służącej budowaniu bezpiecznej przestrzeni zdrowotnej wokół siebie, nabiera w XXI wieku szczególnego znaczenia. Dzięki niej monitorowanie historii funkcjonowania organizmu, poznawanie indywidualnych sposobów chronienia go przed różnymi dolegliwościami, pomaga lekarzom oraz dietetykom wdrażać skuteczne strategie zapobiegania, eliminowania wszelkich ognisk zapalnych na możliwie najwcześniejszym etapie.

Genodiet to narzędzie ułatwiające precyzyjne opracowywanie diety, na podstawie różnorodnych informacji zapisanych w naszym kodzie genetycznym, Dzięki analizie wzajemnego wpływu genów na siebie, określa obecność niekorzystnych wariantów genów, odpowiedzialnych za podwyższone ryzyko zaburzeń metabolicznych – zanim one się pojawią.

Najprościej ujmując

Każdy z nas rodzi się z określonym kompletem genów. Świadomość nosicielstwa wariantu tych z nich, które zwiększają ryzyko wystąpienia wielu zaburzeń metabolicznych, daje nam pewnego rodzaju przewagę. Pomaga wspólnie ze specjalistami opracować taką strategię działań, której znakiem rozpoznawczym jest przede wszystkim prewencja, skuteczniejsze przeciwdziałanie chorobie poprzez skumulowanie istotnych elementów. Czyli połączenie sposobu odżywiania z harmonijnie zgranym  rodzajem aktywności fizycznej, odwołującym się do  predyspozycji genetycznych. W zależności od tego z jakich makroskładników nasz organizm chętniej uzyskuje energię, wybieramy najwłaściwszy dla siebie trening: tlenowy – aerobowy lub ćwiczenia siłowe.

Analiza testów

Genodiet Slim – identyfikuje różne warianty kodu DNA (6 profili metabolicznvch), które wpływają na zdolność przetwarzania tłuszczów, węglowodanów oraz innych składników odżywczych, służących do  osiągnięcia i utrzymania optymalnej masy ciała.

Genodiet  Health – analizuje warianty genetyczne ważnych procesów metabolicznych organizmu (cholesterol, kwas foliowy, homocysteinę, witaminę D , proces detoksykacji). Umożliwia optymalizację osobistego programu odżywiania.

Genodiet Sensor – identyfikuje nietolerancję wywołaną mutacjami genetycznymi kodu DNA, które wpływają na metabolizm poszczególnych substancji odżywczych. Wykazuje nadwrażliwość pokarmową na: laktozę, gluten, sól i kofeinę.

Analiza składu ciała

desc

Analizę składu ciała wykonuję przy użyciu nowoczesnego aparatu, który posiada możliwości pomiaru w podziale na 5 segmentów ciała. Dzięki 8 elektrodom pomiaru dokonuje się osobno dla nóg, rąk i tułowia.

Analizator oblicza skład twojego ciała za pomocą analizy bioimpedancji elektrycznej (BIA). Dzięki tej metodzie oraz zaawansowanej technologii urządzenia, na raporcie otrzymujemy następujące informacje:

  • Masa oraz procentowa zawartość mięśni i tkanki tłuszczowej
  • Określenie celu dla % zawartości tkanki tłuszczowej
  • Zawartość wody w organizmie w podziale na wodę zewnątrzkomórkową i wewnątrzkomórkową
  • Wiek metaboliczny
  • Wskaźnik tłuszczu trzewnego (brzusznego)
  • Określenie podstawowej przemiany materii
  • Symetrię rozkładu masy mięśniowej w ciele
  • Masę kości

Pomiar dokonywany jest poprzez kontakt z elektrodami na gołe stopy oraz dłonie.

Pomiar jest całkowicie bezpieczny.

Zaleca się aby do badania nie przystępowały kobiety w ciąży oraz osoby z rozrusznikiem serca.

Testy na nietolerancję

desc

Test Food Detective to łatwe i szybkie do wykonania badanie. Test jest bezpieczny i dokładny – wykrywa swoiste przeciwciała IgG wytwarzane przeciwko 59 ogólnodostępnym produktom żywnościowym.

Lista produktów objęta badaniem:

  • Ziarna:  kukurydza, pszenica durum, gluten, owies, ryż, żyto, pszenica.
  • Orzechy i Ziarna: migdały, orzech brazylijski, nerkowce, kakao, orzeszki ziemne, fasola mix (groch, soczewica, harikot), soja, orzech włoski.
  • Mięsa: wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.
  • Ryby: ryby słodkowodne mix (łosoś, pstrąg), skorupiaki mix (krewetki, krab, homar, małże), ryby białe mix (łupacz, dorsz, płastuga).
  • Warzywa: brokuły, kapusta, marchew, seler, ogórek, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
  • Owoce: jabłka, czarna porzeczka, grejpfrut, melon mix (kantalupa, arbuz).
  • Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Przebieg badania

Badanie trwa kilka minut i polega na pobraniu bardzo niewielkiej próbki krwi z opuszki palca. Test jest prosty, bezpieczny i dokładny. Wykonanie testu zajmuje 40 min.

desc

Wynik testu

Na podstawie wyniku testu układam zalecenia żywieniowe z wykluczeniem składników dla których wynik był pozytywny. Dieta jest również zbilansowana pod względem jakościowym i ilościowym. Korzyść dla pacjenta to ustąpienie przykrych dolegliwości i poprawa jakości życia. 

Dietoterapia
Nietolerancje pokarmowe
Cennik