Nietolerancje pokarmowe

desc

Z roku na rok narasta częstość występowania chorób z zakresu nadwrażliwości pokarmowej. Dotyczy dzieci jak i osób dorosłych, które dotychczas nie zgłaszały dolegliwości. Symptomy można podzieli na kilka grup i niekoniecznie dotyczą tylko układu pokarmowego:

  • układ pokarmowy (wymioty, wzdęcia, zatrzymywanie wody w organizmie, zaparcia, biegunki, uczucie pełności, nadwaga lub niedowaga, niepowodzenia w odchudzaniu), 
  • układ oddechowy (astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok) 
  • skóra (trądzik, świąd, suchość skóry, pokrzywka, atopowa zapalenie skóry), 
  • centralny układ nerwowy (migrena, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresje, lęk, zmęczenie, nadmierne pobudzenie, bezsenność)  
  • układ mięśniowo-kostny (bóle i zapalenie stawów, osłabienie i bóle mięśni).

Często lekarze nie znajdują przyczyn złego samopoczucia i powoli akceptujemy diagnozę, że ,,taka nasza uroda”. Nie jest łatwo powiązać kolejne  opuchnięcie dłoni czy nadgarstków z naszym pożywieniem, szczególnie gdy reakcja może nastąpić od kilku godzin do 3-4 dni od spożycia danego produktu. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast.

Dlatego, jeśli Państwo należą do osób, które obserwują u siebie wyżej wymienione symptomy lub chorujecie na chorobę autoimmunologiczne, zachęcam do wykonania medycznego testu w kierunku nietolerancji pokarmowej. Jest to badanie z krwi, w którym oznacza się poziomu przeciwciał w klasie IgG1-4 (immunoglobulina G). Ponieważ w ofercie znajdują się różne rodzaje testów, w trakcie konsultacji otrzymanie Państwo rekomendacje, który test będzie dla Państwa optymalny zarówno pod względem ceny jak i oczekiwanego wyniku.

Przed konsultacjami proszę się zapoznać i wypełnić poniższy Formularz Jednostek Chorobowych

W oparciu o wyniki badań przedstawię Państwu zalecenia dotyczące diety eliminacyjnej w zakresie produktów, czasu eliminacji, zastosowania zamienników produktowych oraz propozycje nowych przepisów i źródeł szukania inspiracji dla nowych potraw.

Przykładowa lista produktów dla badania Food Detective:

  • zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies,
  • orzechy: migdały, orzech brazylijski, orzech nerkowiec, ziarno kakaowca, orzech włoski, orzech ziemny,
  • mieszanina roślin strączkowych: groch, soczewica, fasola, soja,
  • mięsa: wołowina, kurczak, baranina (jagnięcina) , wieprzowina,
  • ryby: mięso ryb słodkowodnych (łosoś i pstrąg), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
  • mieszanina skorupiaków: krewetka, krab, homar, małż jadalny,
  • warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, pomidor, ziemniak, por, papryka,
  • owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (oraz arbuz), oliwki, pomarańcze i cytrusy, truskawki,
  • jajko (całe),
  • mleko krowie (białko, nie cukier)
  • herbata,
  • imbir,
  • czosnek,
  • grzyby,
  • drożdże

desc

Przypadek  pacjentki  chorej na RSZ i ZZSK

Pacjentka lat 52. Osoba pena energii. Symptomy ZZSK występowały od 10 lat. Zmiany zwyrodnieniowe i przepukliny w odcinku szyjnym i lędźwiowym. Problemy z chodzeniem szczególnie po schodach i po pochylniach. ZZSL zdiagnozowany i leczony od 2009. RZS zdiagnozowane i leczony od 2010.

Przyczyna zgłoszenia się na moje konsultacje:

Na konsultacje klientka zgłosiła się celem redukcji masy ciała. Waga początkowa 99 kg.  Pacjentka żywiła się zgodnie z ogólnymi zaleceniami IŻŻ. Postawą diety były pełne zboża (kasze, płatki owsiane górskie), nasiona i orzechy, fermentowany nabiał, warzywa i owoce, owoce suszone. Pacjentka spożywała dużo mocnej czarnej herbaty kawy.

Objawy zgłoszone przez pacjenta i zaobserwowane:

Pacjentka nie przywiązywała dużej wagi do objawów ze strony przewodu pokarmowego. Miała wprawdzie wzdęcia  i na przemian biegunki i zaparcia, ale zrzucała to na karb leków.  Wykonana gastroskopia niczego nie wykazała. Najbardziej dokuczliwe objawy były ze strony postępujących chorób ZZSK i RZS. Poranny rozruch zajmował Pacjentce do 3-4 godziny.

Wybór badań w kierunku nietolerancji pokarmowej i innych:

Wykonano testy FoodDetective.

Wyniki badań:

Testy wykazały

  • wysoką nietolerancję: glutenu, mleka krowiego, strączków i drożdży
  • średnią nietolerancję: pszenica, jajko

 

Podjęta interwencja żywieniowa i zaangażowanie pacjenta w realizację zaleceń:

W pierwszym etapie zastosowano dwutygodniową dietę dr Ewy Dąbrowskiej, a następnie kilkuetapową dietę eliminacyjną. Dobrano również odpowiednie suplementy. W diecie postawiona na maksymalnego odżywienia komórek poprzez zjadanie 6-9 szklanek warzyw w ciągu dnia plus mięso/ryby, a co drugi dzień podroby. Dieta początkowo budziła frustrację. Pacjentka tęskniła do kaszy gryczanej i sporadycznie ją jadła, piła kawę zabielaną mlekiem. Punktem zwrotnym była widoczna utrata masy ciała,   zniknięcie rwy kulszowej oraz zmniejszenie się torbieli maziówkowych na dłoniach. Po tych efektach Pacjentka  zaczęła uważnie słuchać i stosować  się do zaleconej diety (nie zrezygnowała z mocnej herbaty z cytryną).

Porównanie stanu wyjściowego (fizycznego i psychicznego) i stanu po zastosowanych zmianach:

Sukcesy terapii żywieniowej:

  • Waga wyjściowa: 99 kg, waga po 1 miesiącu 94kg , po 2 miesiącach 90kg.
  • wcześniejsze badania OB. 30-130, dziś OB. 3
  • brak porannej sztywności stawów
  • zanik bolesności  dłoni
  • zanik opuchlizny stawowej
  • wyraźne zmieszenie torbieli maziówkowatych na dłoniach- dziś już ich prawie nie ma
  • brak rwy kulszowej
  • zanik wzdęć i mdłości

 

Pacjentka nabrała wiary w możliwość zmiany swojej sytuacji. Jest na etapie uprawy własnego warzywniak. Po 3 miesiącach  diety Pacjentka  powróciła  do chleba pszenno-żytniego, białego i żółty sera  (raz na tydzień). Podstawę nadal stanowiły warzywa 6-9 szklanek dziennie, bulwy, ryby i mięso. Niestety po powrocie do pieczywa i sera, Pacjentka zaczęła zgłaszać dolegliwości stawowe. Powrót do diety eliminacyjnej przyniósł poprawę po 3 tygodniach. W trakcie terapii dietą Pacjenta spędziła 1 tydzień w sanatorium z  tradycyjnym jedzeniem. Większość objawów, które udało się cofnąć wróciła.  Powrót do stanu sprzed sanatorium zabrał około 4 tygodni.

Wnioski na temat podjętej terapii:

Punktem przełomowym było ustąpienie rwy kulszowej i mniejszy ból przy porannym rozruchu oraz stopniowa utrata tkanki tłuszczowej. Również tydzień leczniczej kuracji w sanatorium pozwolił na przekonanie, że dieta jest koniecznością.   Poniżej fragment z naszej korespondencji:

,,Stosując się do Pani zaleceń przeszłam na dietę warzywno-oczyszczającą. Na własne ryzyko od ręki odstawiłam Methotrexat. Dieta ta pozwoliła mi całkowicie inaczej funkcjonować. Wręcz czułam jak oczyszcza mi się organizm, na dłoniach wchłonęły mi się  torbiele maziówkowate. Chudłam. Bardzo mi pasował ten system odżywiania. Podczas ostatniej wizyty u reumatologa w marcu dowiedziałam się że będziemy zmniejszać dawkę methotrexatu. Nie miałam odwagi się przyznać że nie biorę tego leku od 2 mies. ponieważ wcześniej lekarz mnie szczegółowo informował jakie będą dla mnie negatywne skutki jeżeli odstawię ten lek.

Korzyści jakie osiągnęłam to spadek masy (oceniany przez postronne osoby na 10 kg) zmiana sposobu żywienia, dobra kondycja umysłowa. (…)Nawet mój syn zainteresował się sposobem mojego odżywiania i stwierdził, że jest bardzo zdrowy. O dziwo prosi o surówki.”

 

 

Przypadek  pacjentki  chorej na zespół jajników policystycznych

Pacjentka lat 32.  Od 7 lat zdiagnozowany zespół jajników policystycznych. Choroba leczona, ale bez sukcesu. Od 5 lat zdiagnozowana niedoczynność tarczycy. Pacjentka leczona Euthyrox-em 25. 

Przyczyna zgłoszenia się na moje konsultacje:

Redukcja masy ciała. Waga początkowa 76 kg. Do czasu rozpoczęcia diety Pacjentka wybierała pożywienie  biorąc pod uwagę niski indeks glikemiczny (IG). Starała się jeść regularnie, co nie zawsze było łatwe ze względu na charakter pracy oraz dodatkowe zajęcia.

Objawy zgłoszone przez pacjenta i zaobserwowane:

Pacjenta miała skłonności do zatrzymywania wody co sprawiało, że cały czas czuła się opuchnięta. Z powodu insulinooporności nie mogła schudną. Zgłaszała ospałość i przewlekłe zmęczenie. Wzdęcia i trudności z wypróżnieniem towarzyszyły jej na co dzień. 

Wybór badań w kierunku nietolerancji pokarmowej i innych:

Wykonano testy FoodDetective. oraz badanie w kierunku przerostu Candidy Albicans.

Wyniki badań:

Testy wykazały

  • Niską nietolerancję: pszenica, ryż, żyto, gluten, mleko krowie, rośliny strączkowe
  • Średnią nietolerancję: orzech brazylijski, jajko
  • Candida Albicans- wynik ujemny.

 

Podjęta interwencja żywieniowa:

W pierwszym etapie zastosowano tygodniową dietę oczyszczająco-odkwaszającą opartą o tolerowane zboża, warzywa, owoce i małe ilości ryb.  Następnie kilkuetapową dietę eliminacyjną. Dobrano odpowiednie suplementy, które zmieniano etapowo. Pacjentka podeszła do tematu diety z dużym entuzjazmem. Trafiła do mnie z polecenia koleżanki, która pięknie schudła i nie miała efektu jo-jo. Po przejściu kryzysu związanego z oczyszczaniem chętnie podjęła dietę i stosowała się do zaleceń. Było jej łatwo, bo szybko zobaczyła różnicę w samopoczuciu i w obwodach. 

Porównanie stanu wyjściowego (fizycznego i psychicznego) i stanu po zastosowanych zmianach:

Sukcesy terapii żywieniowej:

  • Po zastosowaniu diety w ciągu półtora miesiąca spadek do 69 kg w kolejnych dwóch miesiącach do 64 kg.
  • zanik wzdęć i przywrócenie regularnych wypróżnień
  • spadek ilości zatrzymanej wody w organizmie,
  • spadek współczynnika HOMA-IR z 3,2 do 1,69
  • spadek TSH (plany odstawienia Euthyrox-u- sierpień 2015)
  • spadek ilości tkanki tłuszczowej o 9 kg (masa ciała 12 kg)
  • przypływ energii i wiary w możliwość pokonania chorób.

 

 Wnioski na temat podjętej terapii:

 

Kluczem do sukcesu Pacjentki była odpowiednio dobrana dieta eliminacyjna i przeciwzapalna , która wyeliminowała produktu uznawana za zdrowe, a jednak powodujące nietolerancję pokarmową i wzrost odpowiedzi ze strony układu immunologicznego.

 

Przypadek  pacjentki  zmagającej się z nawracającym zapaleniem żołądka spowodowanym Helicobacter Pylori

Pacjentka lat 35.  W ciągu 6 lat trzykrotnie leczona antybiotykami w kierunku Helicobacter Pylori. Od dzieciństwa odczuwała bóle żołądkowe, towarzyszyły jej wzdęcia, biegunki na przemian z zaparciami.

 

Przyczyna zgłoszenia się na moje konsultacje:

W gabinecie zjawiła się na podstawie referencji od swojej klientki, która po poprowadzeniu przeze mnie diety eliminacyjne w oparciu o testy na nietolerancję schudła i ..zaszła w długo oczekiwaną ciążę.

Objawy zgłoszone przez pacjenta i zaobserwowane

Od dzieciństwa odczuwała bóle żołądkowe,  towarzyszyły jej wzdęcia, biegunki na przemian z zaparciami. Od zawsze zmagała się z niedokrwistością  i refluksem. Często doświadczała zawrotów głowy spowodowanych spadkiem ciśnienie tętniczego. Zawsze była szczupła i ciągle żyła w stresie czy dana potrawa jej nie zaszkodzi.

Wybór badań w kierunku nietolerancji pokarmowej i innych:

Wykonano testy FoodPrint 220+ oraz badanie w kierunku przerostu Candidy Albicans. Ponadto wykonano badania na ukrytą krew w kale i badania w celu wykluczenia celiakii.

Wyniki badań

Testy wykazały

  • Bardzo wysoka nietolerancję: białko jajka, pszenica, rośliny strączkowe, przegrzebki, agar, drożdże piwowarskie
  • Średnią nietolerancję: mleko krowie, żółtko jajka, rzodkiewka, len, nasiona słonecznika, orzeszki kola
  • Candida Albicans- wynik ujemny
  • Krew utajona w kale- wynik ujemny
  • Celikia- wynik ujemny.

 

Podjęta interwencja żywieniowa:

W pierwszym etapie zastosowano dwutygodniową dietę dr Ewy Dąbrowskiej.  Następnie kilkuetapową dietę eliminacyjną. Dobrano również odpowiednie suplementy, która modyfikowana była  etapami.  Pacjentka umęczona dotychczasowymi perypetiami żołądkowymi bardzo mi zaufała i z entuzjazmem podjęła wyzwania dietetycznego. Odpowiedź organizmu była szybka, co jeszcze bardziej motywowało Pacjentkę do wytrwałości.

Porównanie stanu wyjściowego (fizycznego i psychicznego) i stanu po zastosowanych zmianach:

Sukcesy terapii żywieniowej:

  • zanik wzdęć i przywrócenie regularnych wypróżnień o normalnej konsystencji
  • brak objaw odbijania i refluksu
  • wzrost poziomu żelaza i ferrytyny
  • powolne zanikanie bóli żołądkowych
  • przypływ energii.

 

 Wnioski na temat podjętej terapii:

Kluczem do sukcesu była odpowiednio dobrana dieta eliminacyjna oraz suplementacja. Ważnym elementem było pozytywne nastawienie Pacjentki i ścisłe przestrzeganie produktów, które powodowały nietolerancję.

 

 

Przypadek  chłopca  zmagającego się z nawracającym  infekcjami, niemiłym zapachem z ust, wysypką na twarzy i ramionach, zaparciami i moczeniem nocnym.

Pacjent, chłopiec  lat 5. Dziecko generalnie zdrowe, ale ze skłonnościami do infekcji kataralnych. Uwielbiało wszelkie potrawy z mąki.

Przyczyna zgłoszenia się na moje konsultacje:

Mama chłopca wykonała sobie testy na nietolerancję pokarmową. Po półrocznej diecie eliminacyjnej zdecydowanie ustąpiła odpowiedź na alergie wziewne, poprawiło się również samopoczucie ze strony układu pokarmowego.

Objawy zgłoszone przez pacjenta i zaobserwowane:

Dziecko przynajmniej raz w miesiącu przechodziło infekcje kataralne, nie leczone antybiotykami. W trzecim roku życia zaobserwowano niemiły zapach z ust, szczególnie rano. Na policzkach i na ramionach, niezależnie od pory roku dziecko miało krostki i zaczerwienienie. Jak przyznała mama, chłopiec zawsze miał kłopoty z wypróżnienie. Wypróżniał się mało regularnie co 2-3 dni, a stolec był bardzo zbity.

Wybór badań w kierunku nietolerancji pokarmowej i innych:

Wykonano testy Food Detective oraz  rozszerzone badania laboratoryjne miedzy innymi: poziom żelaza, ferrytyny, TSH, FT3i FT4, przeciwciała anty TPO, anty TG.

Wyniki badań:

Testy wykazały

  • Bardzo wysoka nietolerancję: mleko
  • Słabą nietolerancję: jajko
  • Niski poziom ferrytyny, właściwy poziom żelaza
  • Podwyższony poziom TSH, oraz w górnej graniczy przeciwciała anty TPO i anty TG.

 

Podjęta interwencja żywieniowa:

Wprowadzono okresową dietę eliminacyjną, ale bardzo restrykcyjną. W kolejnym etapie wprowadzono eliminację rotacyjną. Zastosowano kilkustopniową suplementację.

Porównanie stanu wyjściowego (fizycznego i psychicznego) i stanu po zastosowanych zmianach:

Sukcesy terapii żywieniowej:

  • przywrócenie codziennych wypróżnień o właściwej konsystencji stolca
  • brak infekcji w ciągu 12 miesięcy
  • powolne zanikanie zmian skórnych (najpierw z ramion)
  • brak  brzydkiego zapachu z ust.

 

 Wnioski na temat podjętej terapii.

Kluczem do sukcesu była konsekwencja mamy i całej rodziny. W pierwszy etapie najbardziej trudna do przekonania była babcia chłopca.  Dziecko do przedszkola dostawo własne posiłki. Chłopiec wiedział, że coś mu dolega i dlatego ma niemiły zapach z ust. Był informowany o zmianie tego zapachu, co  było dla niego ważne. Koledzy przestali zwracać na to uwagę i  to go motywowało do unikania potraw, słodyczy i ciastek innych od tych, które przygotowała mama.

Testy

Ilość badanych produktów

Nazwa testu

Cena testu medycznego

59 produktów zebranych w 46 grup

Food Detective (test jakościowy)

430 zł

40 produktów

Elisa Food Test 40 (test laboratoryjny)

450 zł

110 produktów

Elisa Food Test 110 (test laboratoryjny)

999 zł

160 produktów wegetariańskich

Elisa Food Print 160 (test laboratoryjny)

1430 zł

220 produktów

Elisa Food Print 220 (test laboratoryjny)

1597 zł

 

Konsultacje

Konsultacja dotyczące nietolerancji: omówienie zagadnienia odpowiedzi immunologicznej, wybór optymalnego testu, pobranie materiału do badania. Czas trwania 40 minut.

70 zł

Omówienie wyników testów wraz z pisemną interpretacją w formie zaleceń. Czas trwania 40 minut + dokument.

150 zł

Przygotowanie indywidualnej diety eliminacyjnej na 7 dni.

200 zł

Coaching dietetyczny

desc

Coaching dietetyczny to pomoc w przeprowadzeniu metamorfozy na talerzu oraz w stylu życia.

Jest to oferta dla osób, które pragną dokonać świadomych zmian i których celem jest lepsze zdrowie, satysfakcjonujący wygląd, lepsze samopoczucie oraz poprawa sprawności fizycznej.

Zdrowie nasze i naszych najbliższych jest najważniejsze. Wiemy, że w dużej mierze od nas zależy co będzie się działo w naszym organizmie.

Nawyki żywieniowe, metody przygotowania posiłków oraz dobór produktów mogą być naszym sprzymierzeńcem albo działać na naszą niekorzyść. Aby odejść od nawyków niewłaściwych należy nauczyć się nowych.

Przekazanie właściwych nawyków żywieniowych oraz zamiłowania do aktywności fizycznej to olbrzymi dar jaki możemy podarować swoim dzieciom.

W trakcie coachingu dietetycznego razem szukamy odpowiedzi: jakie pożywienie służy mi i mojej Rodzinie, a z czego należy całkowicie zrezygnować. W tym zakresie pomocne są testy na nietolerancję pokarmową oraz badania genetyczne GENODIET.

Kolejnym etapu coachingu jest ustalenie planu żywienia oraz zdobycie praktycznych umiejętności z zakresu doboru produktów, przygotowania posiłków. Na każdym z tych etapów wspomagam i  swoich Klientów. To w ramach naszej współpracy,  w oparciu o zdobytą wiedzę, wskazane źródła, Państwo układacie swój jadłospis, planujecie zakupy i obserwujecie korzyści płynące ze świadomego odżywiania.

Coaching dietetyczny jest procesem, który jak pokazuje doświadczenie, działa zdecydowanie skuteczniej niż ustalony przeze mnie jadłospis, gdyż nie kładzie nacisku na dietę, ale na świadomy styl życia.

Dieta środziemnomorska

Sekrety diety śródziemnomorskiej

desc

Ostatnie badania potwierdziły, że ludzie, którzy ściśle przestrzegają zaleceń diety śródziemnomorskiej żyją dłużej niż inni Europejczycy. Czym właściwie jest dieta śródziemnomorska i w jaki sposób pozwala ona na uzyskanie tak znakomitego efektu?

Dieta śródziemnomorska nie jest jakimś specyficznym planem czy programem dietetycznym, ale zbiorem pewnych nawyków żywieniowych, które są tradycyjnie stosowane przez ludzi z regionu śródziemnomorskiego. W co najmniej 16 krajach sąsiadujących z Morzem Śródziemnym zwyczaje żywieniowe zmieniają się nieco w zależności od kultury, tła etnicznego i religii. Ale jest również pewna liczba cech wspólnych dla nich wszystkich, a mianowicie:

  • wysokie spożycie owoców, warzyw, ziemniaków, fasoli, orzechów, nasion, chleba i innych produktów zbożowych
  • stosowanie oliwy z oliwek do gotowania i przyrządzania potraw
  • umiarkowane spożycie ryb i niskie spożycie mięsa czerwonego
  • niskie do umiarkowanego spożycie serów pełnotłustych i jogurtów
  • umiarkowane spożycie wina, zwykle w czasie posiłków
  • bazowanie na lokalnych, sezonowych, świeżych produktach
  • aktywny styl życia

Ochrona przed chorobami przewlekłymi

desc

W ostatnich badaniach przeprowadzono klasyfikację sposobu żywienia się ponad 22 000 osób żyjących w Grecji, której dokonano według tego, w jakim stopniu zwyczaje żywieniowe pasują do tradycyjnego greckiego stylu diety śródziemnomorskiej. W ciągu 4 lat badań wykazano, że wśród osób ściśle przestrzegających zaleceń diety tradycyjnej występuje mniejsze wskaźniki śmiertelności w wyniku chorób serca i nowotworów. Ponadto zaobserwowano, że stosowanie takiej diety w nieco większym stopniu chroni przed chorobami serca niż zachorowalnością na raka. Obejmując całość zagadnień, wśród osób ściślej przestrzegających zaleceń diety śródziemnomorskiej umieralność była o 25% mniejsza w czasie przeprowadzanych badań niż wśród osób nie stosujących się do zaleceń tej diety, co sugeruje, że dokładne przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wydłuża długość życia.

Tajemnicze składniki

Od momentu gdy statystyki umieralności po raz pierwszy odnotowały, że populacja śródziemnomorska żyje dłużej niż ludność w innych regionach Europy, naukowcy podjęli próby ustalenia, które składniki diety śródziemnomorskiej są odpowiedzialne za tak znaczące korzyści wynikające ze stosowania tej diety. Poniżej podamy niektóre z nich, które do tej pory udało się zbadać.

Oliwa z oliwek

desc

W poszukiwaniach cennych składników omawianej diety jako pierwsza została wybrana oliwa z oliwek, ponieważ jest ona niemal wyłącznym tłuszczem w kuchni śródziemnomorskiej, stosowanym zamiast masła, margaryny i innych tłuszczów. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które chronią organizm przed chorobami serca, prawdopodobnie dzięki temu, iż wypierają one z diety tłuszcze nasycone. Oliwa z oliwek jest również źródłem antyoksydantów, takich jak np. witamina E. Warto zapamiętać, że oliwa z oliwek jest stosowana do przyrządzania dań warzywnych, sosów pomidorowych, sałatek i do smażenia ryb.

Owoce i warzywa

Wykazano, że wysokie spożycie świeżych owoców i warzyw chroni organizm zarówno przed chorobami serca jak i nowotworami, prawdopodobnie dzięki występującym w nich antyoksydantom. Pomidory zostały poddane szczególnemu badaniu, ponieważ w żywieniu śródziemnomorskim uchodzą one za warzywa zawierające stosunkowo dużą ilość tych substancji. I rzeczywiście, pomidory są głównym źródłem przeciwutleniaczy. W celu zwiększenia przyswajalności likopenu, jednego z głównych przeciwutleniaczy obecnych w pomidorach, zalecane jest stosowanie procesów związanych z ogrzewaniem, np. gotowanie stosowane w czasie przygotowywania sosu pomidorowego.

Tłuste ryby

desc

Zasugerowano również, że ryby a w szczególności ryby tłuste, takie jak sardynki, posiadają korzystne właściwości zdrowotne. Tłuste ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególnie korzystny dla funkcjonowania serca okazuje się długołańcuchowy kompleks pochodnych tych kwasów, który dzięki właściwościom przeciwzapalnym i rozszerzającym naczynia krwionośne zapewnia prawidłowy przepływ krwi.

Wino z umiarem

desc

Populacja krajów śródziemnomorskich pija wino w umiarkowanych ilościach, które zwykle podawane jest jako dodatek do głównych dań. Dla mężczyzn umiarkowaną ilością są dwie lampki (lub szklaneczki) a dla kobiet jedna lampka dziennie. Wino, a zwłaszcza wino czerwone, zawiera szeroką gamę komponentów roślinnych, określanych jako fitoskładniki, o właściwościach prozdrowotnych. Są wśród nich polifenole, będące silnymi antyoksydantami, które chronią "zły" cholesterol LDL przed utlenianiem oraz przed innymi patologicznymi następstwami procesu oksydacji. Z kolei inne fitoskładniki odgrywają rolę w hamowaniu agregacji płytek krwi, rozszerzaniu naczyń krwionośnych, itp.

Połączony efekt

W greckich badaniach wykazano, że pojedyncze składniki lub grupy produktów spożywczych wchodzące w skład diety śródziemnomorskiej nie stanowiły żadnej istotnej ochrony przed działaniem czynników destrukcyjnych. W praktyce jest bardzo prawdopodobne, że dopiero połączenie wszystkich różnych składników omawianej diety sprawia, że jej stosowanie jest korzystne i wskazane dla zdrowia. Nie tylko te ale również inne czynniki, takie jak np. bardziej zrelaksowane podejście do jedzenia, przebywanie na słońcu i zwiększona aktywność fizyczna przyczyniają się do poprawy ogólnego zdrowego stylu życia w tym regionie.

Czasy się zmieniają

Ale czasy się zmieniają i obecnie coraz mniej ludzi prowadzi taki styl życia, który pozwalałby na przestrzeganie tradycyjnej diety. Profesor Lluis Serra, przewodniczący fundacji propagującej dietę śródziemnomorską wierzy, że jest to zarówno zagrożenie jak i okazja. Twierdzi on, że "zmiany socjologiczne zmierzają do tego, że ludzie coraz mniej czasu spędzają w kuchni na przyrządzaniu posiłków, ale jednocześnie stwarza to wspaniałe możliwości dla sieci cateringowych i restauracji, szczególnie dzięki temu, że ludzie z regionu śródziemnomorskiego wiedzą, że ich tradycyjna dieta jest bardzo zdrowa".

Piśmiennictwo:

  1. Trichopoulou A, Costacou T, Bamia C, Trichopoulos D. (2003) Adherence to a Mediterranean diet and survival in a Greek population. New England Journal of Medicine 348:2599-2608
  2. Willett WC, Sacks F, Trichopoulou A, Drescher G, Ferro-Luzzi A, Helsing E, Trichopoulos D. (1995) Mediterranean diet pyramid: a cultural model for healthy eating. Am J Clin Nutr. 1995 Jun;61(6 Suppl):1402S-1406S. Review.
  3. WHO/FAO (2003) Diet nutrition and the prevention of chronic diseases. Geneva, Switzerland. Available at www.who.int
  4. Hu FB, Willett WC. (2002) Optimal diets for prevention of coronary heart disease. JAMA. 2002 Nov 27;288(20):2569-78. Review.

www.dietamediterrranea.com

Źródło: strona internetowa Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie

GENODIETA - w poszukiwaniu wiedzy

Na podstawie Genodiet − badań genetycznych, specjaliści mogą opracować szczegółowy pakiet ważnych dla pacjenta informacji. Stworzyć indywidualny program żywienia, pomocny w dążeniu do osiągnięcia i utrzymania optymalnej masy ciała. Przyczynić się do zmiany stylu życia, któremu aż w 50 % należy przypisać udział w utrzymywaniu dobrego stanu zdrowia.

desc

Niezdrowy styl życia, niewłaściwy sposób odżywiania ponoszą odpowiedzialność za zwiększone ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych (dietozależnych) m.in.: cukrzycy typu II, miażdżycy, nadwagi, otyłości, problemów układu krążenia itp. Dlatego poszukiwanie wiedzy, służącej budowaniu bezpiecznej przestrzeni zdrowotnej wokół siebie, nabiera w XXI wieku szczególnego znaczenia. Dzięki niej monitorowanie historii funkcjonowania organizmu, poznawanie indywidualnych sposobów chronienia go przed różnymi dolegliwościami, pomaga lekarzom oraz dietetykom wdrażać skuteczne strategie zapobiegania, eliminowania wszelkich ognisk zapalnych na możliwie najwcześniejszym etapie.

Genodiet to narzędzie ułatwiające precyzyjne opracowywanie diety, na podstawie różnorodnych informacji zapisanych w naszym kodzie genetycznym, Dzięki analizie wzajemnego wpływu genów na siebie, określa obecność niekorzystnych wariantów genów, odpowiedzialnych za podwyższone ryzyko zaburzeń metabolicznych – zanim one się pojawią.

Najprościej ujmując

Każdy z nas rodzi się z określonym kompletem genów. Świadomość nosicielstwa wariantu tych z nich, które zwiększają ryzyko wystąpienia wielu zaburzeń metabolicznych, daje nam pewnego rodzaju przewagę. Pomaga wspólnie ze specjalistami opracować taką strategię działań, której znakiem rozpoznawczym jest przede wszystkim prewencja, skuteczniejsze przeciwdziałanie chorobie poprzez skumulowanie istotnych elementów. Czyli połączenie sposobu odżywiania z harmonijnie zgranym  rodzajem aktywności fizycznej, odwołującym się do  predyspozycji genetycznych. W zależności od tego z jakich makroskładników nasz organizm chętniej uzyskuje energię, wybieramy najwłaściwszy dla siebie trening: tlenowy – aerobowy lub ćwiczenia siłowe.

Analiza testów

Genodiet Slim – identyfikuje różne warianty kodu DNA (6 profili metabolicznvch), które wpływają na zdolność przetwarzania tłuszczów, węglowodanów oraz innych składników odżywczych, służących do  osiągnięcia i utrzymania optymalnej masy ciała.

Genodiet  Health – analizuje warianty genetyczne ważnych procesów metabolicznych organizmu (cholesterol, kwas foliowy, homocysteinę, witaminę D , proces detoksykacji). Umożliwia optymalizację osobistego programu odżywiania.

Genodiet Sensor – identyfikuje nietolerancję wywołaną mutacjami genetycznymi kodu DNA, które wpływają na metabolizm poszczególnych substancji odżywczych. Wykazuje nadwrażliwość pokarmową na: laktozę, gluten, sól i kofeinę.

Analiza składu ciała

desc

Analizę składu ciała wykonuję przy użyciu nowoczesnego aparatu, który posiada możliwości pomiaru w podziale na 5 segmentów ciała. Dzięki 8 elektrodom pomiaru dokonuje się osobno dla nóg, rąk i tułowia.

Analizator oblicza skład twojego ciała za pomocą analizy bioimpedancji elektrycznej (BIA). Dzięki tej metodzie oraz zaawansowanej technologii urządzenia, na raporcie otrzymujemy następujące informacje:

  • Masa oraz procentowa zawartość mięśni i tkanki tłuszczowej
  • Określenie celu dla % zawartości tkanki tłuszczowej
  • Zawartość wody w organizmie w podziale na wodę zewnątrzkomórkową i wewnątrzkomórkową
  • Wiek metaboliczny
  • Wskaźnik tłuszczu trzewnego (brzusznego)
  • Określenie podstawowej przemiany materii
  • Symetrię rozkładu masy mięśniowej w ciele
  • Masę kości

Pomiar dokonywany jest poprzez kontakt z elektrodami na gołe stopy oraz dłonie.

Pomiar jest całkowicie bezpieczny.

Zaleca się aby do badania nie przystępowały kobiety w ciąży oraz osoby z rozrusznikiem serca.

Testy na nietolerancję

desc

Test Food Detective to łatwe i szybkie do wykonania badanie. Test jest bezpieczny i dokładny – wykrywa swoiste przeciwciała IgG wytwarzane przeciwko 59 ogólnodostępnym produktom żywnościowym.

Lista produktów objęta badaniem:

  • Ziarna:  kukurydza, pszenica durum, gluten, owies, ryż, żyto, pszenica.
  • Orzechy i Ziarna: migdały, orzech brazylijski, nerkowce, kakao, orzeszki ziemne, fasola mix (groch, soczewica, harikot), soja, orzech włoski.
  • Mięsa: wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.
  • Ryby: ryby słodkowodne mix (łosoś, pstrąg), skorupiaki mix (krewetki, krab, homar, małże), ryby białe mix (łupacz, dorsz, płastuga).
  • Warzywa: brokuły, kapusta, marchew, seler, ogórek, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
  • Owoce: jabłka, czarna porzeczka, grejpfrut, melon mix (kantalupa, arbuz).
  • Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Przebieg badania

Badanie trwa kilka minut i polega na pobraniu bardzo niewielkiej próbki krwi z opuszki palca. Test jest prosty, bezpieczny i dokładny. Wykonanie testu zajmuje 40 min.

desc

Wynik testu

Na podstawie wyniku testu układam zalecenia żywieniowe z wykluczeniem składników dla których wynik był pozytywny. Dieta jest również zbilansowana pod względem jakościowym i ilościowym. Korzyść dla pacjenta to ustąpienie przykrych dolegliwości i poprawa jakości życia. 

Nietolerancje pokarmowe
Opis przypadków
Cennik